18/11/2022

9+1 λόγοι να διαβάζεις βιβλία

Πόσο συχνά διαβάζει ο μέσος άνθρωπος;

λόγοι να διαβάζεις βιβλία

Θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε πως η αυξημένη χρήση των Social Media έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, κυρίως νέων, καθώς σε αυτά μπορεί κανείς να βρει πολλές, εύκολες και εύπεπτες πληροφορίες. Η ανάγνωση ενός βιβλίου όμως προσφέρει σημαντικά εφόδια που δε μπορεί κανείς να τα κερδίσει από τα Social Media. Παρακάτω υπάρχουν  9+1 λόγοι να διαβάζεις βιβλία!

1. Εξάσκηση του νου
Προκειμένου να καταγραφούν οι ευεργετικές ιδιότητες της ανάγνωσης βιβλίων έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες. Μία από αυτές αποκάλυψε πως η συχνή ανάγνωση συμβάλλει σημαντικά στην αποτροπή της εκδήλωσης ασθενειών όπως είναι το Alzheimer και η άνοια. Η ανάγνωση βιβλίων και άρθρων διεγείρει το μυαλό, με αποτέλεσμα αυτό να διατηρείται σε εγρήγορση και να εξασκείται πιο αποτελεσματικά.Ακριβώς όπως χρειάζεται να γυμνάζουμε το σώμα μας για να παραμένουμε υγιείς, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε και το μυαλό μας. Άλλες πρακτικές που μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση αντίστοιχων νόσων είναι το σκάκι και τα παζλ.

2. Καλή συνήθεια για τη μείωση του άγχους
Όσο οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας αυξάνονται, άλλο τόσο κερδίζουν έδαφος  αρνητικά συναισθήματα όπως είναι το άγχος, το στρες και η ανησυχία. Η ανάγνωση μας μεταφέρει σε έναν νοητό χώρο όπου μπορούμε να απαλλαγούμε από τις καθημερινές ανησυχίες και να απασχολήσουμε το μυαλό μας με κάτι πιο ενδιαφέρον. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μπορεί κανείς να συναντήσει μία χρήσιμη συμβουλή καθώς διαβάζει ή να βρει μία καλύτερη λύση σε ό,τι τον απασχολεί εάν ξεχαστεί για λίγο.

3. Απόκτηση νέων γνώσεων
State the obvious! Η γνώση είναι δύναμη και η ανάγνωση δείχνει το δρόμο. Ανάλογα με το είδος αναγνώσματος που επιλέγει κανείς αποκτά πρόσβαση σε έναν νέο θαυμαστό κόσμο γεμάτο με νέες πληροφορίες.

4. Εμπλουτισμός λεξιλογίου
Η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για τον πλούτο της. Μάλιστα, πολλές λέξεις σε διάφορες ξένες γλώσσες έχουν τη ρίζα τους στην ελληνική. Με το να διαβάζει κανείς πολλά βιβλία καλλιεργεί τη λεξιλογική του ικανότητα και έχει τη δυνατότητα να επανεντάξει στο λεξιλόγιο του λέξεις που ίσως να είχε ξεχάσει. Ακόμα όμως και αν κάποιος προτιμά να διαβάζει ξενόγλωσσα βιβλία, μπορεί να μάθει νέες λέξεις και να κάνει επανάληψη σε όσες ήδη γνωρίζει.

 5. Βελτίωση της μνήμης
Ειδικά στις περιπτώσεις βιβλίων με πολύπλοκες πλοκές, το μυαλό μπαίνει σε μια διαδικασία διαρκούς εγρήγορσης και αναγκάζεται να θυμάται λεπτομέρειες, ονόματα και γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην ιστορία.

6. Ισχυρότερες αναλυτικές ικανότητες
Αν είσαι λάτρης των βιβλίων μυστηρίου η αναλυτική ικανότητα που καλλιεργείται μπορεί να σου φανεί χρήσιμη και στην επίλυση προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ενός βιβλίου, ο αναγνώστης προσπαθεί υποσυνείδητα να μαντέψει τι θα γίνει στη συνέχεια. Με την εκτύλιξη των γεγονότων συνδέονται οι πληροφορίες και όλη η διαδικασία είναι διασκεδαστική για το μυαλό.

 7. Βελτίωση συγκέντρωσης
Ανεξάρτητα από το αν επιλέγεις να διαβάσεις σε μια βιβλιοθήκη, ένα καφέ ή το σπίτι σου οι ευκαιρίες για να αποσυγκεντρωθείς είναι πολλές. Για να απολαύσεις ένα βιβλίο στο έπακρο του θα πρέπει να μείνεις προσηλωμένος και να καταφέρνεις να μπλοκάρεις κάθε αντιπερισπασμό. Ειδικά η χρήση διαφόρων μέσων επικοινωνίας έχει καταστήσει τους ανθρώπους ιδιαίτερα επιρρεπείς στην απόσπαση της προσοχής. Έτσι, διαβάζοντας κανείς ένα βιβλίο για 20-30 λεπτά εξασκεί την ικανότητα συγκέντρωσης του και τη δυνατότητα του να εστιάζει.

 8. Βελτίωση γραφής
Όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο καλύτερα μπορείς να γράψεις. Και όταν λέμε γράψεις δεν μιλάμε μόνο για δημιουργική γραφή. Διαβάζοντας περισσότερο θα είσαι σε θέση να διαχειριστείς καλύτερα τα σημεία στίξης, τη σύνταξη αλλά και το ύφος που χρειάζεται να έχει κάθε γραπτό κείμενο που παράγεις.

 9. Γαλήνη
Αν διαβάζεις έστω και ένα βιβλίο το χρόνο ξέρεις για ποιο συναίσθημα μιλάμε! Το συναίσθημα ηρεμίας και συγκέντρωσης που αποκτάς μετά από λίγο αφού έχεις βυθιστεί στον θαυμαστό κόσμο κάθε βιβλίου. Είναι επίσης ένας δωρεάν τρόπος να ταξιδέψεις σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος από αυτό που βρίσκεσαι.

9+1 Δωρεάν πηγή διασκέδασης
Περνάμε πολύ χρόνο βλέποντας ταινίες και ακούγοντας μουσική, σωστά; Αυτό το κάνουμε για να διασκεδάσουμε. Αν αναλογιστούμε πως πολλές από τις ταινίες που βλέπουμε είναι βασισμένες σε μυθιστορήματα αντιλαμβανόμαστε πως και τα βιβλία αποτελούν μία αστείρευτη πηγή διασκέδασης. Μάλιστα, ένα βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή διασκέδασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με πολύ χαμηλό κόστος. Την επόμενη φορά που θα έχεις λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο και δε θα ξέρεις πως να τον αξιοποιήσεις, δοκίμασε να επισκεφτείς την τοπική βιβλιοθήκη. Εκεί θα βρεις ένα ήσυχο περιβάλλον για να διαβάσεις αλλά και μία μεγάλη συλλογή από βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα.

Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες για τη δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών αλλά και για άλλα εκπληκτικά μέρη για διάβασμα στην Πάτρα!

Αυτοί ήταν 9+1 λόγοι να διαβάζεις βιβλία, εσύ σκέφτεσαι κάποιον άλλο;